Vier Chanoeka mee in Utrecht

We vieren Chanoeka op Zondag 2 december 2018 tussen 17:00-18:00 uur op de Mariaplaats in Utrecht.

Na afloop is er muziek, dans en zijn er lekkernijen te verkrijgen. Ook is er een verwarmde kindertent.

Chabad Utrecht organiseert jaarlijks een openbare viering van Chanoeka, het Joodse feest van het licht. De samenkomst vindt plaats op de Mariaplaats, tegenover het Conservatorium in Utrecht.

Rabbijn Aryeh Leib Heintz: “De Chanoekalichten vormen een symbool van religieuze vrijheid voor alle volkeren. Daarom willen we alle inwoners van Utrecht van harte uitnodigen om Chanoeka met ons mee te vieren.”

Mariaplaats, 2 december 2018

De openbare viering van Chanoeka in 2018 staat gepland voor 2 december om 17:00 uur op de Mariaplaats in Utrecht. Dat is het mooie plein tegenover het Conservatorium.

Rabbijn Heintz zal het publiek toespreken en Marc de Hond, tv- en radiopresentator en theatermaker, zal ook spreken.

Klik hier voor de Chanoeka-vieringen in de andere steden van Nederland.

Editie 2017 groot succes

De viering van 2017 was een ware happening. Het programma van de jaren ervoor was uitgebreid met allerlei creatieve elementen en een paar sprekers van naam. Hieronder een videoverslag.

Wij zijn een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), voor een groot deel afhankelijk van giften en zakelijke sponsoring. Helpt u ons?

Kinderfeest

Chanoeka is een feest met veel aandacht voor de kinderen. Daarom is er een apart programma voor de kinderen in een speciale beschutte tent met onder andere:

  • Knutselen,

  • Chanoeka verhaal,

  • Trendelspel,

YouTube Chanoeka Utrecht

Bekijk op YouTube alle video’s van Chanoeka Utrecht.

Schermafbeelding 2018-11-13 om 14.36.43

Sponsors

Dank aan onze sponsors:

Restaurant H’Baron
Goudvink Advies
Bin Sound
Drive&Security
Bakker Verhuur
Clavis, Piano’s en Vleugels – Kopen en huren

Het wonder van Chanoeka

Achtergrond van het Chanoekafeest is de bevrijding van Jeruzalem en de herinwijding van de Tempel door de Makkabeeën in het jaar 164 vóór onze jaartelling. Niet alleen de overwinning van een klein Joods leger was in die tijd een wonder. Ook het feit dat slechts één kannetje olie (normaal gesproken genoeg om een kandelaar één dag te laten branden) het acht dagen uithield, werd algemeen als een wonder beschouwd.

Logo Chanoeka Blauw

Chanoeka is sindsdien vooral een huiselijk feest, met zang bij het aansteken van de kaarsen, en met spelletjes en toneelstukjes over de Makkabeeën. Alle leden van een Joods gezin hebben hun eigen acht-armige Chanoekakandelaar, waarvan elke dag een Chanoekalichtje wordt aangestoken.

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt de Chanoekakandelaar tijdens het Chanoekafeest in steeds meer plaatsen van de wereld in het openbaar aangestoken, veelal in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de plaatselijke of nationale overheid. Jaarlijks zijn presidenten, premiers en burgemeesters daarbij betrokken en steken een van de Chanoekalichten aan. In Nederland gebeurt dit sinds ruim twintig jaar onder meer in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Amersfoort, Arnhem, Groningen en Maastricht.

Jaarlijks verschijnt de gids die alle exacte tijden en gebruiken kort op een rij zet.

Cultureel erfgoed

Chanoeka als traditie is bijgeschreven in de Inventaris van immaterieel cultureel erfgoed. Daarmee is het feest geborgd voor de generaties na ons. Om te laten zien hoe Chanoeka wordt doorgegeven van generatie op generatie hebben we onderstaande foto laten maken.

erfgoed2016